Εγγραφή News Letters
e-mail:

Συνέδρια
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ
Ημερομηνία έναρξης: 10/10/2008 Ημερομηνία λήξης: 12/10/2008

 

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο

ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ

«από το στάβλο στο πιάτο»

 

10, 11 και 12 Οκτωβρίου 2008

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Πειραιάς

Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

 

 

 

Διοργάνωση:

Νομαρχία Πειραιά

ΕΟΣΣ

 

 

 

 

Υπό την Αιγίδα των :

    Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    ΟΠΕΓΕΠ – AGROCERT

    Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ)

    Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ)

    Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία (ΕΚΕ)

    Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οργανωτική Επιτροπή

 

Πρόεδρος:  Νίκος Τρικαλίτης, , Οικονομολόγος

Μέλη:         Κώστας Μήτσης, Γεωπόνος, Ειδικός Σύμβουλος ΕΔΠΑ

                  Ειρήνη Ψαχούλια, Εκπρόσωπος ΕΔΠΑ

                  Στάθης Παπαχριστόπουλος, Χημικός Μηχανικός

                  Έφη Χυδεριώτου, Γεωπόνος ΕΔΠΑ

 

 

 

 

 

 

Επιστημονική Επιτροπή

 

Πρόεδρος:   Σπυρίδων Ραμαντάνης, Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Αντιπρόεδρος Ε.Φ.Ε.Τ.

Μέλη:          Ιωάννης Αμβροσιάδης, Καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής, Α.Π.Θ

Γεώργιος Αρσένος, Επίκουρος Καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής, Α.Π.Θ.

Σπυρίδων Γεωργάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής, Α.Π.Θ.

Αλέξανδρος Γκόβαρης, Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής, Π.Θ.

Γεώργιος Δραμυτινός, τ. Διευθύνων Σύμβουλος, Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.

Γεώργιος Ζέρβας, Καθηγητής Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Πρύτανης Γ.Π.Α.

Σπυρίδων Κυριάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής, Α.Π.Θ., Αντ.

Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος Ε.Κ.Ε. και ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

Ευάγγελος Λάζος, Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Αθήνας,  τ. Πρόεδρος Ε.Φ.Ε.Τ.

Γεωργία Μεθενίτου, Διευθύντρια, Ινστιτούτο Υγιεινής Τροφίμων, Υπ. Α.Α. και Τ.

Ιωάννης Μενεγάτος, Καθηγητής Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Γ.Π.Α.

Βασίλειος Μπατζηλιώτης, Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής, Υπ. Α.Α. και Τ.

Ευτυχία Ξυλούρη, Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Γ.Π.Α.

Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστήμιο 

Ιωαννίνων

Νικόλαος Παπαϊωάννου, Αναπλ. Καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής, Α.Π.Θ.,

Πρόεδρος Ε.Σ.Υ.Δ.

Εμμανουήλ Ρογδάκης, Καθηγητής Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Γ.Π.Α.

Αντωνία Τριχοπούλου, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, Ε.Κ.Π.Α.

Αγγελική Τσερβένη – Γούση, Καθηγήτρια Κτηνιατρικής Σχολής, Α.Π.Θ.

Πολυνείκης Φάσσας, τ. Πρόεδρος ΕΛ.Ο.Γ.

 

 

 


 

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

 

Εγγραφές: 13.00-13.30

Έναρξη: 13.30

 

Προεδρείο:

Σ. Μαρκάτος, Αντινομάρχης Πειραιά

Α. Κολιόπουλος, Πρόεδρος Ε.Ο.Σ.Σ.

Σ. Ραμαντάνης, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής

Ν. Τρικαλίτης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

 

Χαιρετισμοί: 13.30 – 14.00

 

Ÿ  Σ. Μαρκάτος, Αντινομάρχης Πρωτογενούς παραγωγής Πειραιά

Ÿ  Α. Κολιόπουλος, Πρόεδρος Ε.Ο.Σ.Σ.

Ÿ  Σ. Ραμαντάνης, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, Αντιπρόεδρος Ε.Φ.Ε.Τ.

Ÿ  Εκπρόσωπος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Ÿ  Γ. Οικονόμου, Εντεταλμένος Σύμβουλος Σ.Ε.Β.Ε.Κ.

Ÿ  Σ. Κυριάκης, Πρόεδρος Ε.Κ.Ε και ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

Ÿ  Α. Τραχήλη, Πρόεδρος Π.Κ.Σ.

Ÿ   Κ. Μπαντάσης, Πρόεδρος Π.Ε.Κ.Δ.Υ.

Ÿ  Θ. Χιωτάκης, Πρόεδρος Σ.Κ.Μ.Ζ.Α.

 

 

 

14.00 – 15.30  Α’ Συνεδρίαση

I. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Συντονιστές: Κ. Φεγγερός, Ι. Μπιζέλης

 

01   Ποιότητα ζωοτροφών και παραγωγή ζωικών προϊόντων

Κ. Φεγγερός

Εργαστήριο Φυσιολογίας και Διατροφής, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών, Γ.Π.Α.

 

02   Η συμβολή της βόσκησης στην παραγωγή ποιοτικού κρέατος

Ι. Χατζηγεωργίου

Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών, Γ.Π.Α.

 

03   Ο ρόλος των πρόσθετων υλών στη διατροφή των ζώων για τη βελτίωση των αποδόσεων και της ασφάλειας του παραγόμενου κρέατος

Κ. Μουντζούρης

Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών, Γ.Π.Α.

 

04   Επίδραση της χρησιμοποίησης των αρωματικών φυτών και των αντίστοιχων αιθέριων ελαίων στα χαρακτηριστικά του κρέατος

Π. Σιμιτζής1, Ι. Μπιζέλης2, Σ. Δεληγεώργης2

1Τμήμα Ζωοτροφών, Διεύθυνση Εισροών Ζωικής Παραγωγής, Υπουργείο Αγροτικής   

 Ανάπτυξης και Τροφίμων,

2Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και    

 Υδατοκαλλιεργειών, Γ.Π.Α.

 

05   Επίδραση της προσθήκης αρωματικών φυτών στο σιτηρέσιο των μόσχων στις αποδόσεις τους και την ποιότητα του παραγόμενου κρέατος

Γ. Αρσένος, Π. Φορτομάρης, Α.Τσερβένη-Γούση, Α. Γιαννακόπουλος

Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή, ΑΠΘ

 

 

 

06   Υγιεινές ζωοτροφές – Ασφαλές κρέας. Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται, πώς διαμορφώνεται και πώς διασφαλίζεται η μεταξύ τους σχέση;

Π. Σιμιτζής, Α. Μπουλής, Ε. Δαρζέντα, Ε. Αποστολάκη

Τμήμα Ζωοτροφών, Διεύθυνση Εισροών Ζωικής Παραγωγής, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

15.30-16.00  Διάλειμμα

 

16.00 – 17.15  Β’ Συνεδρίαση

II. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, RASFF

Συντονιστές: Α. Τυρπένου, Α. Μπατρίνου

 

01   Κτηνοτροφία: παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων στο νέο αναπτυξιακό περιβάλλον

Α. Μυλωνά

Ιδιώτης

 

02   Κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση της ασφάλειας του κρέατος σε επίπεδο εκτροφής

Σ. Ραμαντάνης

Εργαστήριο Τεχνολογίας και Ποιοτικού Ελέγχου Κρέατος και Προϊόντων του, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Τ.Ε.Ι. Αθήνας

 

 

03   Εφαρμογές γενετικής τροποποίησης σε παραγωγικά ζώα

Α. Μπατρίνου

Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Τ.Ε.Ι.  Αθήνας

 

04   RASFF–Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές

Α. Τυρπένου

Ιδιώτης

 

05   Ποσοστό προσβολής από Salmonella Ελληνικών και εισαγόμενων σφάγιων χοίρων και κατανομή των υπεύθυνων οροτύπων

Γ. Κυρατσάκης, Λ. Λεοντίδης

Εργαστήριο Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Οικονομίας Ζωικής Παραγωγής, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

17.15-17.45  Διάλειμμα

 

 

17.45 – 19.30  Γ’ Συνεδρίαση

ΙΙΙ. ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

Συντονιστές: Γ. Μπαλκάμος, Χ. Σταυρουλάκης

 

01   Το κρέας ως κεντρικό σημείο διατροφής του ανθρώπου

Σ. Γεωργάκης1, Α. Γεωργάκη – Σχιζονίκα2

1Κτηνιατρική Σχολή, ΑΠΘ

2Ιδιώτης

 

02   Ιχηλασιμότητα των προϊόντων κρέατος

Χ. Σταυρουλάκης

Σ.Ε.Β.Ε.Κ.

 

03   GL1 – TRACE. Ολοκληρωμένο σύστημα ιχνηλάτησης προϊόντων

Σ. Ράπτης

G – Logic S.A.

 

04   Εξελίξεις στην κοινοτική νομοθεσία για την επισήμανση και την εν γένει παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές. Εφαρμογές στο κρέας και τα προϊόντα του

Γ. Μπαλκάμος, Α. Ράικος, Μ. Αστρίδου

Διεύθυνση Αξιολόγησης Εγκρίσεων, ΕΦΕΤ

 

05   Νομοθετικό πλαίσιο για τους ισχυρισμούς Διατροφής και Υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα. Εφαρμογές στο κρέας και τα προϊόντα του

Α. Ράικος, Γ. Μπαλκάμος, Μ. Αστρίδου

Διεύθυνση Αξιολόγησης Εγκρίσεων, ΕΦΕΤ

 

06   Διαθρεπτικοί ισχυρισμοί διατροφής και υγείας στα προϊόντα κρέατος

Λ. Τσιαπάρας

Σ.Ε.Β.Ε.Κ.

 

07   O Έλληνας καταναλωτής και η στάση του απέναντι στα νέα δεδομένα της αγοράς του κρέατος

Ν. Κασαλιάς1, Δ. Βασιλειάδης2

1SCG

2Interview

 

ΛΗΞΗ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 


 

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

 

09.00 – 11.00  Α’ Συνεδρίαση

IV. ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Συντονιστές: Ε. Καψίδου, Ι. Αμβροσιάδης, Ν. Σολωμάκος,

 

01   Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα με βάση το κρέας

Ι. Αμβροσιάδης

Τομέας Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων, Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ.

 

02   Ανάπτυξη και εφαρμογή μιας καινοτόμου συσκευασίας σε προϊόντα νωπού κρέατος με βάση την ενσωμάτωση προστατευτικής καλλιέργειας Lactobacillus sakei σε εδώδιμη μεμβράνη καζεϊνικού νατρίου

Κ. Κουτσουμανής, X. Γιαλαμάς, Κ. Μπιλιαδέρης

Εργαστήριο Υγιεινής και Μικροβιολογίας Τροφίμων, Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονική Σχολή, Α.Π.Θ.

 

03   Βελτίωση της υγιεινής κατάστασης χοιρινού κρέατος συσκευασμένου σε συνθήκες τροποποιημένης ατμόσφαιρας με την προσθήκη νισίνης

Α. Γκόβαρης, Ν. Σολωμάκος , Ε. Μπότσογλου

Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

04   Ανάπτυξη ενός μικροβιακού χρονοθερμοκρασιακού δείκτη (Time Temperature Ιndicator, TTI) για την παρακολούθηση της ποιότητας προϊόντων νωπού κρέατος

Χ. Βαϊκούση, Κ. Μπιλιαδέρης, Κ. Κουτσουμανής

Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων, Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονική Σχολή, Α.Π.Θ.

 

05   Εφαρμογή οργανικών οξέων στην επιφάνεια έτοιμων για κατανάλωση προϊόντων με βάση το κρέας

Y. Caparros Ruiz, Dr. J.J. Garcia Pina

Chemistal S.A.

 

06   Ίνες πορτοκαλιού –Eφαρμογή σε προϊόντα με βάση το κρέας για την βελτίωση της θρεπτικής αξίας και την αύξηση στο περιθώριο κέρδους

L. Valverde

Fiberstar, Inc

 

07   Χρήση χοιρινής πρωτεΐνης αίματος στη βιομηχανία του κρέατος

N. Dedecker

Veos Group

 

08   Βότανα και καρυκεύματα με χαμηλό μικροβιακό φορτίο

M. Brees

Verstegen

 

 

11.00-11.30  Διάλειμμα

 

 

11.30 – 13.30  Στρογγύλη Τράπεζα

V. Τροφική αλυσίδα: Κρέας και προϊόντα του

Συντονιστής: Σ. Γεωργάκης

 

01   Έλεγχος και διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων στην τροφική αλυσίδα: επίπεδο χώρας και επίπεδο επιχείρησης

Σ. Ραμαντάνης

Εργαστήριο Τεχνολογίας και Ποιοτικού Ελέγχου Κρέατος και Προϊόντων του, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Τ.Ε.Ι. Αθήνας

 

02   Η συμβολή της διατροφής στην παραγωγή κρέατος υψηλής ποιότητας

Γ. Ζέρβας

Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών, Γ.Π.Α.

 

03   Ο ρόλος του κτηνιάτρου στην παραγωγή ασφαλών ζωοκομικών προϊόντων και οι προκλήσεις της βιολογικής κτηνοτροφίας

Σ. Κυριάκης1, Β. Παπατσίρος2 , Π. Τάσσης3

1Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ.,  Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

2Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

3Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

04   Επιδημιολογικές τάσεις στην ασφάλεια των τροφίμων

Κ. Γενηγιώργης                                                                                 

Western Institute of Food Safety and Security, University of California

 

05   Προπτυχιακή εκπαίδευση και συμβολή των κτηνιάτρων στην παραγωγή και ασφάλεια των τροφίμων

Σ. Γεωργάκης

Κτηνιατρική Σχολή, ΑΠΘ

 

06   Σύγχρονη ελληνική βιομηχανία παραγωγής προϊόντων κρέατος

Γ. Παπαμικρούλης

Σ.Ε.Β.Ε.Κ.

 

07   Δράσεις και συνέργειες με όχημα τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος

Γ. Οικονόμου

Σ.Ε.Β.Ε.Κ.

 

 

13.30-14.15  Μεσημβρινή Διακοπή

 

 

14.15 – 16.00  Β’ Συνεδρίαση

VΙ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Συντονιστές: Ν. Παπαϊωάννου, Μ. Σπέντζου

 

01   Ο ρόλος της Διαπίστευσης στην υγιεινή του κρέατος και των προϊόντων του

Ν. Παπαϊωάννου

Ε.ΣΥ.Δ.

 

02   Εφαρμογή του πρωτοκόλλου globalgap-ifa σε Ελληνικές Κτηνοτροφικές Μονάδες

Α. Μπλάνας

Eurocert S.A.

 

03   Πιστοποίηση χοιρινού κρέατος

M. Σπέντζου

Τμήμα Προδιαγραφών, Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.-AGROGERT, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

04   Εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης για τη Διασφάλιση της Ποιότητας του Χοιρινού Κρέατος σε παραγωγικές μονάδες των περιοχών Ηπείρου και Θεσσαλίας

Γ. Τσακανίκας1, Β. Ηλιάδης2, Η. Τσολιού1

1Ιδιώτης

2Q and D A.E.

 

05   Συστήματα Agro 3 για τη διασφάλιση της ποιότητας χοιρινού κρέατος

Γ. Διδάγγελος

ΙΑΣΩΝ Α.Ε.

 

06   Μελέτη σχημάτων πιστοποίησης για την παραγωγή βοείου κρέατος στην Ε.Ε.

Ν. Διαμαντίδης, Χ. Μεταξόπουλος, Γ. Γούλας

Βακάκης και Συνεργάτες Α.Ε.

 

07   Προαιρετική επισήμανση βοείου κρέατος

Β. Φυντανή

Διεύθυνση Πιστοποίησης και Προδιαγραφών, Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.-AGROGERT, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

 

16.00-16.30  Διάλειμμα

 

16.30 – 18.30 Γ’ Συνεδρίαση

VΙΙ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Συντονιστές: Π. Αγερίδης, Μ. Ματαράγκας

 

01   Διαπίστευση συστημάτων διαχείρισης κατά ΕΛΟΤ ΕΝISO/IEC 17021:2006

Π. Αγερίδης

Ε.ΣΥ.Δ.

 

02   Διασφαλίζοντας την ποιότητα των προϊόντων σε μια σύγχρονη επιχείρηση επεξεργασίας κρέατος

Κ. Χάλκου

Σ.Ε.Β.Ε.Κ.

 

03   Η εφαρμογή του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 22000:2005 στη βιομηχανία του κρέατος και των κρεατοσκευασμάτων

Ι. Τσιριγωτάκης

TUV HELLAS A.E.

 

04   Συστήματα διαχείριση ασφάλειας των τροφίμων ISO 22000:05 και νομοθετικές απαιτήσεις κρέατος και προϊόντων του

Χ. Αγγελούδης

TUV HELLAS A.E.

 

05   Ο ρόλος και οι υποχρεώσεις των υπεύθυνων επιχειρήσεων τροφίμων και της ομάδας ΣΔΑΤ κατά την εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων

Κ. Παρινός1, Θ. Χατσιόπουλος2

1a Cert Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης A.E.

2Ιδιώτης

 

06   Η εφαρμογή συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων σε σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις

Θ. Χατσιόπουλος

Alpha Plan Θεσσαλίας

 

07    «Παρακολούθηση» των κρίσιμων σημείων ελέγχου σε σφαγείο πουλερικών με τη χρήση της πολύ-παραγοντικής ανάλυσης

Μ. Ματαράγκας1, Ε. Τσώλα2, Π. Ζωιόπουλος2, Ελ. Δροσινός1

1Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας

 Τροφίμων, Γ.Π.Α.

2Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής, Σχολή Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Επιχειρήσεων,

 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

     

08   Βιολογικό κρέας

Γ. Αρσένος

Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή, ΑΠΘ

 

 

18.30-19.00  Διάλειμμα

 

19.00 – 20.45  Δ’ Συνεδρίαση

VΙΙΙ. ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Συντονιστές: Α. Γκόβαρης, Π. Ταούκης

 

01   Επίδραση της επεξεργασίας υπερυψηλής υδροστατικής πίεσης στην ποιότητα και διατηρησιμότητα συσκευασμένων αλλαντικών

Γ. Κατσαρός, Π. Ταούκης

Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 

02   Επιμήκυνση του χρόνου ζωής λουκάνικων τύπου Bratwurst παστεριωμένων με Υπερυψηλή Πίεση χωρίς προσθήκη νιτρωδών

Γ. Κατσαρός, Κ. Καρούση, Π. Ταούκης

Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 

03   Μελέτη της αντιμικροβιακής δράσης του αιθέριου ελαίου θυμαριού, της νισίνης και του συνδυασμού τους κατά του Staphylococus aureus σε κιμά βόειου κρέατος

Ν. Σολωμάκος1, Α. Γκόβαρης1, Π. Κοΐδης2, Ν. Μπότσογλου2

1Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο

 Θεσσαλίας

2Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ.

 

 

 

04   Ταχεία ανίχνευση της αλλοίωσης βόειου κρέατος με την τεχνική Φασματοσκοπίας Υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier (FT-IR)

Α. Αργύρη1, Π. Ταραντίλης2, Χ. Παππάς, Ε. Πανάγου1, Μ. Πολυσίου2, Γ. Νυχάς1

1Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης και

 Τεχνολογίας Τροφίμων, Γ.Π.Α.

2Εργαστήριο Χημείας, Γενικό Τμήμα, Γ.Π.Α.

 

05   Σύγκριση της αναισθητοποίησης με Διοξείδιο του άνθρακα με την ηλεκτρονάρκωση κεφαλής σε σχέση με την ποιότητα του κρέατος και του σφάγιου των χοίρων

Φ. Μάντης1, Ι. Μπιζέλης2, Σ., Δεληγεώργης2, Ε. Ρογδάκης2, Σ. Ραμαντάνης1

1Εργαστήριο Τεχνολογίας και Ποιοτικού Ελέγχου Κρέατος και Προϊόντων του, Τμήμα   

 Τεχνολογίας Τροφίμων, Τ.Ε.Ι. Αθήνας

2Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Γ.Π.Α.

 

06   Μέτρηση απόδοσης σε τεμάχια λιανικής πώλησης σφάγιων χοίρων και βοοειδών μετά τον τεμαχισμό και την αποστέωσή τους

Α. Πούλιου, Κ. Βάγιας

Τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας και Ελέγχου Τροφίμων, Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Νομαρχία Αθηνών

 

07   Διερεύνηση τριών μεθόδων και εκτίμηση της επίδρασής τους στις απώλειες βάρους σφάγιων αρνιών κατά τη διάρκεια της ψύξης

Ν. Γιώτης1,2, A. Fisher2, M. Hinton3, Γ.Μαγκλάρας2, A. Gigiel3

1Διεύθυνση Εμπορίου, Ν.Α. Πρεβέζης

2Εργαστήριο Τεχνολογίας Κρέατος, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Τ.Ε.Ι. Ηπείρου

3Division of Food Animal Science, University of Bristol, Bristol U.K.

 

ΛΗΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 


 

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

 

09.00 – 11.00  Α’ Συνεδρίαση

ΙΧ. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΥΓΙΕΙΝΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Συντονιστές: Κ. Γενηγιώργης, Ε. Μπεζιρτζόγλου

 

01   Εφαρμογή της «νέας δέσμης για την υγιεινή» στον επίσημο έλεγχο του κρέατος και των προϊόντων του

Σ. Ραμαντάνης

Εργαστήριο Τεχνολογίας και Ποιοτικού Ελέγχου Κρέατος και Προϊόντων του, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Τ.Ε.Ι. Αθήνας

 

02   Σχεδιασμός, έγκριση και αδειοδότηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας κρέατος (θηλαστικών- πτηνών)

Α. Αλυσσανδράκης, Ε. Δεληγεώργη, Ε. Μηναδάκης

Ιδιώτης

 

03   Προδιαγραφές Υγιεινής για τη Σχεδίαση Μηχανών Παραγωγής στη Βιομηχανία Τροφίμων

Σ. Ποθητάκης

Mettler Toledo AG

 

04   Απομόνωση οξυγαλακτικών βακτηρίων που παράγουν βακτηριοσίνες από δείγματα νωπού κοτόπουλου

Χ. Βόϊδαρου1, Α. Τζώρα2, Ι. Σκούφος2, Γ.Ρόζος3, Δ. Βάσσος4, Ε. Μπεζιρτζόγλου1

1Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης               

2Εργαστήριο Υγιεινής και Λοιμωδών Νοσημάτων, T.E.I. Ηπείρου

3Κτηνιατρική Υπηρεσία Σύρου, Περιφέρεια Κυκλάδων

4Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιατρική Σχολή

05   Θερμικές επεξεργασίες παστεριωμένων αλλαντικών σε σχέση με την ασφάλειά τους

Κ. Γενηγιώργης1, I Δαλεζιος2, X. Πανούλης3

1Western Institute of Food Safety and Security, University of California, Creta Farm ABEE

2Σόγια Ελλάς,

3Εργαστήριο Κλινικής Μικροβιολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης,

 

06   Εκτίμηση της υγιεινής διαφόρων προϊόντων με βάση το κρέας

Χ. Βόϊδαρου1, Α. Τζώρα2, Ι. Σκούφος2, Γ.Ρόζος3, Δ. Βάσσος4, Ε. Μπεζιρτζόγλου1

1Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης               

2Εργαστήριο Υγιεινής και Λοιμωδών Νοσημάτων, T.E.I. Ηπείρου

3Κτηνιατρική Υπηρεσία Σύρου, Περιφέρεια Κυκλάδων

4Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιατρική Σχολή

 

07   Έλεγχος των αλλαντικών θερμικής επεξεργασίας με βάση την περιεκτικότητα τους σε γραμμωτό μυϊκό ιστό

      Σ. Γεωργάκης1, Β. Βουμβουράκης2, Α. Γεωργάκη – Σχιζονίκα3

1 Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ,

2 Creta Farm ΑΒΕΕ

3 Ιδιώτης

 

08   Απομόνωση παθογόνων βακτηρίων από δείγματα κρέατος και κρεατοσκευασμάτων και μελέτη της ευαισθησίας τους στα αντιβιοτικά

Π. Γούσια1, Ε. Οικονόμου2, Χ. Παπαδοπούλου3

1Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης, Περιφέρεια Ηπείρου

2Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Ν.Α. Ιωαννίνων

3Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 

 

11.00-11.30  Διάλειμμα

 

 

11.30 – 13.45  Β’  Συνεδρίαση

Χ. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΥΓΙΕΙΝΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Συντονιστές: Γ. Μεθενίτου, Μ. Παντελιά

 

01   Μικροβιολογικοί κίνδυνοι που εντοπίστηκαν κατά τον επίσημο έλεγχο σε κρέας και προϊόντα κρέατος

Σ. Καραγεώργης, Γ. Μεθενίτου

Ινστιτούτο Υγιεινής Τροφίμων Αθηνών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

02   ΙΧ.2 Ασφάλεια τροφίμων  - Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων και περιβαλλοντικών ρυπαντών

Γ. Μεθενίτου

Ινστιτούτο Υγιεινής Τροφίμων Αθηνών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

03   Eκτίμηση της υγιεινολογικής κατάστασης των σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων

Μ. Μπεζά

Ergolab

 

04   Διερεύνηση παρουσίας αντιμικροβιακών παραγόντων σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης από αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τους Αντιμικροβιακούς Παράγοντες την περίοδο 2006-2008

Ε. Μαλισιόβα, Μ. Παντελιά, Δ. Σκαφίδας, Γ. Μεθενίτου

Ινστιτούτο Υγιεινής Τροφίμων Αθηνών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

 

 

 

05   Μικροβιολογικά χαρακτηριστικά και pH εισαγομένων από χώρες της Ε.Ε κατεψυγμένων κρεάτων για την παραγωγή κρεατοσκευασμάτων

Ν.Τζιμοτούδης1, Κ.Γενηγιώργης2, Ι. Δαλέζιος3

1Κέντρο Βιολογικών Ερευνών Στρατού

2Creta Farm ΑΒΕΕ - Western Institute of Food Safety and Security, University of California

3Σόγια –Ελλάς

 

06   Μελέτη της παρουσίας και συγκέντρωσης παθογόνων μικροοργανισμών και μικροοργανισμών δεικτών υγιεινής σε σφάγια βοοειδών

Ι. Τζαβάρας, Χ. Σκιντίνα, N. Boston-Smite, Κ. Κουτσουμανής

Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων, Σχολή Γεωπονίας, Α.Π.Θ.

 

07   Βακτηριολογική δειγματοληψία σφάγιων βοοειδών με μη καταστρεπτική μέθοδο σε Ελληνικά σφαγεία

Σ. Ραμαντάνης

Εργαστήριο Τεχνολογίας και Ποιοτικού Ελέγχου Κρέατος και Προϊόντων του, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Τ.Ε.Ι. Αθήνας

 

08   Παρουσία και συμπεριφορά της Listeria monocytogenes σε menu με βάση το κρέας σε όλα τα στάδια παραγωγής σε συστήματα μαζικής εστίασης

Χ. Πανούλης1, Κ. Γενηγιώργης2, Ι. Τσελέντης1

1Εργαστήριο  Κλινικής  Μικροβιολογίας, Μονάδα Μικροβιολογικής Υγιεινής Τροφίμων,   

 Ύδατος και Περιβάλλοντος, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης,

2Western Institute of Food Safety and Security, University of California

3Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηράκλειο Κρήτης,

      

09   Ποιότητα κρέατος και κατάλοιπα

Α. Τυρπένου

Ιδιώτης

 

13.45-14.30  Μεσημβρινή Διακοπή

 

14.30 – 16.45  Γ’ Συνεδρίαση

ΧΙ. ΥΓΙΕΙΝΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Συντονιστές: Γ.Ι. Νυχάς, Κ. Κουτσουμανής

 

01   Ο ρόλος των γαλακτικών βακτηρίων και της επικοινωνίας των μικροοργανισμών στην αλλοίωση βόειου κρέατος

Α. Δουλγεράκη, Β. Μπλάνα, Ε. Πανάγου, Γ. Νυχάς

Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γ.Π.Α.

 

02   Η επίδραση της συσκευασίας και της θερμοκρασίας συντήρησης του κρέατος στον πληθυσμό των γαλακτικών βακτηρίων

Α. Δουλγεράκη, Α. Νησιώτου, Γ. Νυχάς

Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γ.Π.Α.

 

03   Επίδραση των πρακτικών απόψυξης μοσχαρίσιου κιμά στην θερμοανθεκτικότητα των παθογόνων Listeria monocytogenes και Salmonella Enteritidis

Α Λιανού, Κ. Κουτσουμανής

Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων, Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονική Σχολή, Α.Π.Θ

 

 

 

 

 

04   Η αερόβια συσκευασία του νωπού κρέατος με φιλμ χαμηλής διαπερατότητας οδηγεί στην ανάπτυξη τροποποιημένης ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια της συντήρησης λόγω της μικροβιακής αναπνοής

Κ. Κουτσουμανής1, Α. Σταματίου2, Ε. Δροσινός3, Γ. Νυχάς2

1Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Α.Π.Θ.

2Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γ.Π.Α.

3Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γ.Π.Α.

 

05   Eφαρμογή και επαλήθευση της αποτελεσματικότητας του συστήματος SMAS με βάση τους Χρονοθερμοκρασιακούς Δείκτες στη διαχείριση της ψυκτικής αλυσίδας νωπών προϊόντων πουλερικών

Π. Ταούκης, Δ. Ντεντοπούλου, Ε. Γώγου, Γ. Κατσαρός

Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 

06   Συμβίωση: επιστημονική συνύπαρξη συγκλινουσών επιστημών (nano-Bio-Info-cOgni Science) για την συνεχή εκτίμηση της ποιότητας και ασφάλειας του κρέατος κατά την διάρκεια της αποθήκευσης και διανομής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Γ. Νυχάς

Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γ.Π.Α.

 

07   Συμβολή των –omics στην Μικροβιολογία Κρέατος

Γ. Σαμοΐλης1, Σ. Παραμιθιώτης2, Π. Σκανδάμης2, Γ. Νυχάς1

1Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γ.Π.Α

2Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γ.Π.Α.

 

08   Μοντελοποίηση της επίδρασης μαρινάδας και θερμοκρασίας στη θανάτωση του Escherichia coli O157:H7 κατά την ξήρανση προϊόντος βόειου κρέατος “beef jerky”

Π. Σκανδάμης1, Y. Yoon, P. Kendall2, G. Smith3, J. Sofos3

1Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων & Ποτών, Τμήμα Επιστήμης και

 Τεχνολογίας Τροφίμων

2Department of Food Science and Human Nutrition, Colorado State University,

3Center for Meat Safety and Quality, Department of Animal Sciences, Colorado State

 University

 

09   Μελέτη σχηματισμού βιοϋμενίων, επιβίωσης και οξεοανθεκτικότητας Escherichia coli O157:H7 σε επιφάνειες ανοξείδωτου χάλυβα σε συνθήκες που προσομοιάζουν περιβάλλον σφαγείου

Π. Σκανδάμης1, J.Stopforth3, L. Ashton3, I. Geornaras3, P.Kendall2, J. Sofos3

1Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών, Τμήμα Επιστήμης και

 Τεχνολογίας Τροφίμων, Γ.Π.Α.

2 Department of Food Science and Human Nutrition, Colorado State University

3 Center for Meat Safety and Quality, Department of Animal Sciences, Colorado State

 University

 

 

16.45 - 17.00 ΛΗΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ                                                                         

© 2007 Ε.Δ.Π.Α. All rights reserved.