Εγγραφή News Letters
e-mail:

Εκθέσεις
3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς
Ημερομηνία έναρξης: 10/04/2009 Ημερομηνία λήξης: 12/04/2009

3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

10, 11 & 12 Απριλίου 2009

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

 

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Έκθεση ελαιολάδου και ελιάς

 

Η μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα για το Ελαιόλαδο και την Ελιά οργανώνεται για τρίτη φορά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας 10, 11 & 12 Απριλίου 2009.

Το 3ο Φεστιβάλ στηρίζεται όλους τους φορείς του κλάδου και την ελληνική επιστημονική κοινότητα.

Αποτελεί τον κεντρικό τόπο συνάντησης των ανθρώπων της ελαιοκομίας στη χώρα μας.

Την έκθεση θα επισκεφθούν πρέσβεις και εμπορικοί ακόλουθοι από όλο τον κόσμο, προμηθευτές αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ξενοδοχειακών και ναυτιλιακών επιχειρήσεων καθώς και εστιατορίων και χώρων σίτισης. Αθρόα θα είναι και η προσέλευση καταναλωτών για τη γνωριμία με τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ελαιοκομικά προϊόντα.

 

 

 

 

Δρ. Απόστολος Κυριτσάκης,

M.Sc, Ph.D.

Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής

 

 

Με αισιοδοξία και βεβαιότητα για την επιτυχία προετοιμάζουμε για τον Απρίλιο του 2009 (10, 11 & 12) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το τρίτο κατά σειρά Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, με ασφαλή εφόδια την εμπειρία των δύο προηγούμενων και ιδιαίτερα του δευτέρου, στον ίδιο χώρο, συνεδρίου και την πολυετή ανάλωσή μας στη μελέτη του ιερού, από τα πανάρχαια χρόνια, δέντρου της ελιάς και των ευλογημένων καρπών του, αλλά και της εξέλιξης στις μεθόδους εξαγωγής και ποιοτικής απόδοσης του προϊόντος.

Όλοι μας επιβάλλεται να δώσουμε και αυτή τη φορά δυναμικό παρόν και σ’ αυτό το Φεστιβάλ, αφού όλοι μας, ο καθένας από τη σκοπιά του, συνθέτουμε τους κρίκους της μεγάλης αλυσίδας παραγωγής, τυποποίησης, προώθησης και διάθεσης ενός ποιοτικώς αναβαθμισμένου και ανταγωνιστικού προϊόντος

 

 

 

 

Μανούσος Μανουσάκης

Σκηνοθέτης

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

 

 

Ζούμε σε μια εποχή όπου όλες οι αξίες που θεωρούσαμε αναλλοίωτες καταρρέουν.

Ζούμε σε μια εποχή όπου ό,τι μας έδινε ελπίδα έχει διαψευσθεί.

Ζούμε σε μια εποχή όπου περιμένουμε κάτι καινούργιο για να γεννηθεί.

Ζούμε σε μια εποχή που μας διδάσκει ότι το καινούργιο πρέπει να το δημιουργήσουμε μόνοι μας.

Ζούμε σε μια εποχή όπου και η πιο μικρή μας πράξη δημιουργεί ιστορία.

Η ελιά είναι ένα σύμβολο που παραμένει αναλλοίωτο μέσα στους αιώνες.

Η ελιά μας μεταφέρει μέσα από τα βάθη του χρόνου αξίες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προσωρινά πιστέψαμε και προδοθήκαμε.

Το τρίτο Φεστιβάλ ελαιολάδου και ελιάς τιμάει την ελιά και τον άνθρωπο που κοπιάζει γι’ αυτήν προσπαθώντας με όλες του τις δυνάμεις να διατηρήσει τις αξίες που μας διδάσκει η ιστορία μας.

 

 

 

 

Γιάννης Μίχας

Νομάρχης Πειραιά

 

 

Στην Νομαρχία Πειραιά από το 2003 έως και σήμερα στεκόμαστε δίπλα στον αγρότη και στην αγρότισσα, δίπλα σε κάθε παραγωγό, με  υποδομές  και υπηρεσίες   αναγκαίες για να μείνουν στον τόπο τους, για να δουλέψουν στη γη που τους ανήκει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Με τη συμμετοχή μας για δεύτερη συνεχή χρονιά ως συνδιοργανωτές  στο  Φεστιβάλ Ελαιολάδου και ελιάς, συνεχίζουμε την προσπάθεια  προς όφελος όλων. Της τοπικής οικονομίας, των ανθρώπων της υπαίθρου, των παραγωγών, των εμπόρων, της αγοράς, των καταναλωτών.

Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το  ότι είμαστε συνδιοργανωτές αυτού του κορυφαίου γεγονότος.

 Αποτελεί δε  απόδειξη του κύρους και του ρόλου της Νομαρχίας Πειραιά. Απόδειξη της  εμπιστοσύνης των πολιτών στον δρόμο που ακολουθούμε και στα οράματά μας.

 

 

 

 

Δημήτριος Δράκος

Νομάρχης Μεσσηνίας

Πρόεδρος Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας

Δημήτριος Δράκος

Νομάρχης Μεσσηνίας

Πρόεδρος Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας

 

Το ελαιόλαδο και η ελιά αποτελούν την κορωνίδα των γεωργικών προϊόντων της Ελλάδας. Είναι συνυφασμένα με τη ζωή της Ελληνίδας και του Έλληνα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τόσο στη διατροφή, όσο και στην οικονομία.

 

Η διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς αυτό ακριβώς καταδεικνύει και μέσα από τις πολυδιάστατες δράσεις του, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής του κλάδου να προωθήσουν και να προβάλλουν τα ελαιοκομικά προϊόντα, αλλά και να προβληματιστούν και να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στο διεθνές στερέωμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) παρευρίσκεται δυναμικά στο Φεστιβάλ με όλους τους ελαιοκομικούς νομούς της χώρας και στηρίζει τις προσπάθειες των επαγγελματιών του χώρου που μοχθούν καθημερινά για το ελληνικό ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στο 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς.

 

 

 

 

Σωτήρης Παναγιωτόπουλος

Αντινομάρχης Παραγωγής & Ανάπτυξης Μεσσηνίας

 

Σωτήρης Παναγιωτόπουλος

Αντινομάρχης Παραγωγής & Ανάπτυξης Μεσσηνίας

 

Είναι ιδιαίτερη η τιμή για τη Μεσσηνία και τους κατοίκους της να είναι ο Τιμώμενος Νομός του 3ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς. Από αυτή τη θέση απευθύνουμε χαιρετισμό σε όλους τους συμμετέχοντες Ελαιοκομικούς Νομούς στην κορυφαία αυτή εκδήλωση της χώρας μας και τους καλούμε σε μια κοινή στρατιά για τη θωράκιση των εθνικών μας προϊόντων.  

Στο Νομό μας, ο κλάδος της ελαιοκομίας αποτελεί σημαντικότατο οικονομικό πυλώνα του αγροτικού τομέα και της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ως αρμόδιος Αντινομάρχης στον Τομέα Παραγωγής και Ανάπτυξης θέλω να εκφράσω την αγωνιώδη, ουσιαστική, καθημερινή έννοια μας για την προώθηση και προβολή του Ελληνικού Ελαιολάδου και της Ελιάς ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής διατροφής.

Η αναγνωρισμένη αυτή διοργάνωση, συμβάλλει στην προβολή και προώθηση ενός ανώτερου ποιοτικά προϊόντος και είναι το έναυσμα για την περαιτέρω σύνθεση προτάσεων, ανάπτυξη ιδεών και παρουσίαση καινοτόμων δράσεων για την ελιά και το ελαιόλαδο.

Η ελιά εξάλλου, έχοντας παραμείνει αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες θα είναι πάντα πηγή ζωής για κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Θέλω, εκ μέρους όλων των πολιτών του νομού μας, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στην επιτροπή του 3ου Φεστιβάλ ελαιολάδου και ελιάς για την απόφαση να είναι η Μεσσηνία Τιμώμενος Νομός για το έτος 2009.

 

Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία.

 

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

 

Η διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ  Ελαιολάδου και  Ελιάς σκοπό έχει:

 

*                    Την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται στα στάδια παραγωγής επεξεργασίας και διάθεσης των δύο αυτών βασικών εθνικών  μας προϊόντων

 

*                    Την επισήμανση των προβλημάτων λειτουργίας των ελαιουργείων (δύο και τριών φάσεων)  και των πυρηνελαιουργείων  με τις προτεινόμενες λύσεις

 

*                    Την αναφορά σε συστήματα και τεχνικές επεξεργασίας του ελαιοκάρπου με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και την προστασία του περιβάλλοντος

 

 

*                    Την  εκτενή συζήτηση για  το  βιολογικό   ελαιόλαδο, πάστα  ελιάς καθώς και την σημασία των δύο αυτών προϊόντων

 

 

*                    Την επισήμανση  όλων των παραμέτρων και παραγόντων που συνδέονται με την ακόμη περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελληνικού ελαιολάδου

 

*                    Την παρουσίαση σύγχρονων τεχνικών ελέγχου της ποιότητας και την αποφυγή νοθείας του ελαιολάδου.

 

*                    Την ανάδειξη προβλημάτων που αφορούν την εμπορία, τυποποίηση και εμπορία του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς και ιδιαίτερα των θεμάτων  του σύγχρονο μάρκετινγκ 

 

*                    Την παρουσίαση τελευταίων δεδομένων της επιστήμης σχετικά με τον ιδιαίτερο ρόλο του ελαιολάδου ως λειτουργικό τρόφιμο.

 

 

*                    Την ανάδειξη της διατροφικής και οικονομικής σημασίας των ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων της χώρας μας ( Ελαιόλαδο- Βρώσιμη ελιά) 

 

*                    Την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα Προγράμματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις  της Ευρωπαϊκής ένωσης  στον ελαιοκομικό τομέα , αλλά και για τις αντίστοιχες υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

 

Περιλαμβάνει εκθέτες στις κατηγορίες:

 

°  Εταιρίες ελαιουργικών μηχανημάτων

°  Εταιρίες μηχανημάτων επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου

°  Εταιρίες μηχανημάτων επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς

°  Εταιρίες προμήθειας γεωργικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων

°  Εταιρίες συσκευασίας και ετικετών ελαιοκομικών προϊόντων

°  Εταιρίες υγιεινής και απολύμανσης χώρων

°  Εταιρίες πιστοποίησης και ποιοτικού ελέγχου

°  Εταιρίες αυτοματισμού και ιχνηλασιμότητας

°  Εταιρίες και συνεταιρισμοί με βασική παραγωγή ελαιόλαδο και ελιές

°  Εταιρίες παραγωγής επεξεργασίας και τυποποίησης λαδιού

°  Εταιρίες βιολογικού λαδιού και βιολογικής επιτραπέζιας ελιάς

°  Εταιρίες συσκευασίας και εμπορίας βρώσιμων ελιών

°  Φυτωριακές επιχειρήσεις

°  Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις

°  Δημόσιοι Οργανισμοί, Επιμελητήρια, Περιφέρειες

°  Δήμοι που κύρια παραγωγή τους είναι το ελαιόλαδο και τα παραδοσιακά προϊόντα

°  Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων

°  Ελαιοπαραγωγοί

°  Γενικοί Εκθέτες που σχετίζονται με το ελαιόλαδο και τις ελιές

°  Γιορτές Λαδιού και Ελιάς από όλη την Ελλάδα

 

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

Συνέδριο για τους ελαιοτριβείς και το marketing του ελαιολάδου

 

Θέματα

·         Το management στο ελαιόλαδο με κατεύθυνση τις εξαγωγές. Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις χώρες: Αμερική, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Ουκρανία, Αγγλία, Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Πολωνία, Φινλανδία, χώρες Βαλτικής και Ελλάδα.

·         Οι κοινοτικές ενισχύσεις και οι νέες επενδύσεις

·         Τα ελληνικά ελαιοτριβεία στη σύγχρονη αγορά. Προβλήματα – προοπτικές. Παραδείγματα από χώρες της Μεσογείου.

·         Απόβλητα ελαιοτριβείων – Παραδείγματα διαχείρισης σε διεθνές επίπεδο

 

 

Στρογγυλή Τράπεζα

Το ελαιόλαδο, η ποιότητά του, συσκευασία του και η διάθεσή του.

Συμμετέχουν εκπρόσωποι εταιριών ελαιολάδου και ελιάς, σούπερ μάρκετ, εξαγωγικών εταιριών και επιμελητηρίων

 

Στρογγυλή Τράπεζα

Εκπρόσωποι από 16 χώρες της Μεσογείου θα παρευρεθούν και θα συζητήσουν θέματα του κλάδου.

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Γαλλία, Μαρόκο, Τυνησία,  Κροατία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Αλγερία, Λιβύη, Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος, Λίβανος

 

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

·         Θα παρουσιαστούν πρωτότυπες γεύσεις από τις μεσογειακές χώρες και από κάθε γωνιά της Ελλάδας καθώς και συνταγές με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο

 

·         Δημιουργίες κοκτέιλ με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο

 

·         Γεύσεις λαδιού – άρωμα κρασιού. Δημιουργίες γεύσεων

 

·         Γευσιγνωσίες με ελληνικά ελαιόλαδα

 

·         Γευσιγνωσίες με επιτραπέζιες ελιές

 

1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ

 

Διαγωνισμός Επιτραπέζιας Ελιάς 2009

 

Υπό την αιγίδα της ΠΕΜΕΤΕ

 

Στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΔΠΑ), 10 - 12 Απριλίου 2009 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, θα πραγματοποιηθεί  ο 1ος Διαγωνισμός Επιτραπέζιας Ελιάς 2009.

 

Πρόκειται για μια πρωτοπόρα διοργάνωση, υψηλών προδιαγραφών, που στόχο έχει:

o  Την παρουσίαση του πλούτου και της ποιότητας των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών στο καταναλωτικό και εμπορικό κοινό.

o  Γνωριμία, προβολή και προώθηση των διαφορετικών κατηγοριών ελληνικών επιτραπέζιων ελιών.

o  Ανάδειξη της καλύτερης ελιάς ανά κατηγορία που ανήκει

 

Ο μοναδικός αυτός διεθνών προδιαγραφών διαγωνισμός  οργανώνεται  για πρώτη φορά στην Ευρώπη, από το αρμόδιο τμήμα του ΕΔΠΑ, με στόχο να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Οι γευστικές δοκιμές των δειγμάτων, που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, θα γίνουν από την κριτική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από διεθνούς φήμης σεφ και γευσιγνώστες. Κατά τις γευστικές δοκιμές η κάθε ελιά θα φέρει ειδικό κωδικό, με κρυμμένη τη συσκευασία της, ώστε να διασφαλιστεί η ανεπηρέαστη απόφαση της κριτικής επιτροπής.

Οι ελιές που θα βραβευθούν μπορούν να φέρουν στη συσκευασία τους το μετάλλιο που κατέκτησαν. Η απονομή των μεταλλίων θα γίνει το Σάββατο 11/4/09 και ώρα 20:00 σε ειδική τελετή στο 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς.

 

Έχουμε την πεποίθηση ότι ο Διαγωνισμός Επιτραπέζιας Ελιάς 2009, με τη δημοσιότητα και τις διακρίσεις που συνεπάγεται, αφορά όλα τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες της χώρας, οι οποίες δημιουργούν προϊόντα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό  διεθνές περιβάλλον ποιότητας και γεύσης.

 

Σας καλούμε, λοιπόν, να συμμετάσχετε με τους κωδικούς που εσείς πιστεύετε ότι μπορούν να σας φέρουν διακρίσεις.

Η συμβολική τιμή συμμετοχής κάθε κωδικού σας στο διαγωνισμό είναι 100 € πλέον ΦΠΑ 19%.

Για κάθε συμμετοχή θα πρέπει, εκτός από το αντίστοιχο ποσό, να αποστείλετε συμπληρωμένη και τη φόρμα που σας επισυνάπτουμε.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία με τελικό νικητή την ελληνική επιτραπέζια ελιά!

 

 

Με εκτίμηση,

 

Κώστας Μήτσης                                                                                         Κίμη Ζαζή                             

Γεωπόνος, Ειδικός Σύμβουλος ΕΔΠΑ                                                  Διευθύντρια ΠΕΜΕΤΕ

 

 

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

 

 

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Πρόεδρος:

Μανούσος Μανουσάκης, Σκηνοθέτης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

 

Μέλη:

Σταύρος Μαρκάτος, Αντινομάρχης Πρωτογενούς Παραγωγής Νομαρχίας Πειραιά

Κώστας Μήτσης, Γεωπόνος, Ειδικός Σύμβουλος ΕΔΠΑ

Ειρήνη Ψαχούλια, Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Έκθεσης

Eυάγγελος Βαλιώτης, Δήμαρχος Οινούντος Λακωνίας

Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, Αντινομάρχης Μεσσηνίας

Σαράντος Καπετανάκης, Αντιδήμαρχος Οινούντος Λακωνίας

Νέλος Γεωργούδης, Πρόεδρος ΠΕΜΕΤΕ

Στάθης Πανάγου, Λέκτορας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ευστάθιος Παπαχριστόπουλος, Χημικός Μηχανικός

Νίκος Τρικαλίτης, Οικονομολόγος

Νίκος Κόκκας, Μηχανολόγος

Έφη Χυδεριώτου, Γεωπόνος ΕΔΠΑ, Υπεύθυνη Προγραμματισμού

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Πρόεδρος: Απόστολος Κυριτσάκης,

Καθηγητής Ελαιολάδου- Λιπαρών Υλών,Μ.Sc.,Ph.D.

Δ/ντής Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων Διατροφής

Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

 

Μέλη:

Γρηγόρης Πανονίδης, Γεωπόνος

Βασίλης Ζαμπούνης, Γεωργοοικονομολόγος

Έφη Χριστοπούλου, Χημικός, Υπουργείο Ανάπτυξης

Μαρία Λαζαράκη, Χημικός, Υπουργείο Ανάπτυξης

Άρης Ξενάκης, Δ/ντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Σπύρος Ραμαντάνης, Καθηγητής, Αντιπρόεδρος  ΕΦΕΤ

Κώστας Χαρτζουλάκης, Δρ.Ερευνητής, Δ/ντής Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων

Παναγιώτης Καλαϊτζής, Συντονιστής Σπουδών και Έρευνας, Τμήμα Γεωργικής Γενετικής & Βιοτεχνολογίας, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων

Μαρία Τσιμίδου, Αναπλ.Καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΑΠΘ

Κατερίνα Δημητροπούλου, Χημικός

Μαρία Κανάρη, Γεωπόνος-Τεχνολόγος Τροφίμων

Χασαπίδου Μαρία, καθηγήτρια Τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας Α-ΤΕΙ Θεσ/κης

Στεφανουδάκη Ευαγγελία, Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων

Σκαλτσούνης Λέανδρος, Πρόεδρος Τμήματος Φαρμακογνωσίας και Φυσικών προϊόντων , Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κανάκης Ανδρέας, Πρόεδρος ΤΕΙ Καλαμάτας

Παπαδάκης Γεώργιος, Νομάρχης Ρεθύμνης

Μπλέκας Γεώργιος, Τμήμα Χημείας Αρισ. Πανεπ. Θεσ/κης

Παρασκευόπουλος Αντώνης , Γεωπόνος Δ/νση Αγροτ. Ανάπτ. Κυππαρισίας.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

Νία Κομπορόζου, Δημοσιογράφος

Γιώργος Κουκουλιάτας, Δημοσιογράφος

Νικόλαος Λύτρας, Δημοσιογράφος

Κατερίνα Δρόσου, Δημοσιογράφος

 

ΚΑΤΟΨΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

 

 

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

 

 

 

1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΕΛΙΑΣ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

 

1ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

Πολυχώρος «Αθηναΐς»

17, 18, 19 Μαρτίου 2006

 

Το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που ανέλαβε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το Ελαιόλαδο και η Ελιά είναι ίσως τα σημαντικότερα προϊόντα της Ελληνικής Γης με μεγάλη συμμετοχή στο εισόδημα των ελλήνων καλλιεργητών.

Αυτή η μεγάλη αξία του προϊόντος, αλλά και η έλλειψη μιας διοργάνωσης – τόπο συνάντησης, αντάξιας του εθνικού μας  προϊόντος, μας οδήγησε το Μάρτιο του 2006 στη διοργάνωση της πρώτης μεγάλης έκθεσης για την ελιά και το ελαιόλαδο στη χώρα μας με την επωνυμία «Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς».

 

Το 1ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς οργανώθηκε στον πολυχώρο Αθηναΐς από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού, την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) και το Δήμο Αθηναίων – 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα το τριήμερο 17 – 19 Μαρτίου 2006.

 

Η πρώτη και μεγαλύτερη στα ελληνικά χρονικά κλαδική Έκθεση για την Ελιά & το Ελαιόλαδο, το 1ο Συνέδριο Ελαιολάδου και το πλήθος των εκδηλώσεων όπου παρουσιάστηκαν σε επίπεδο Νομών και οι καρποί της ελληνικής ελαιοκομίας με τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ελαιόλαδα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Παρουσιάστηκε πλήθος εταιριών από όλους τους ελαιοπαραγωγικούς νομούς της χώρας μας με τα εξαιρετικής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντα τους. Επιπλέον, αναδείχθηκαν οι χρήσεις των προϊόντων αυτών μέσα από ένα πλήθος εδεσμάτων και παραδοσιακά παραγόμενων προϊόντων με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο.

Εκτός από τις εταιρίες παραγωγής, στην έκθεση έλαβαν μέρος εταιρίες επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου, που παρουσίασαν στους χιλιάδες ελαιοτριβείς και ελαιοπαραγωγούς που επισκέφθηκαν το 1ο  Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς ό,τι πιο σύγχρονο και όλες τις νέες τεχνολογίες  στο τομέα του εξοπλισμού.

 

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ ξεπέρασαν τις 10.000. Εκτός του πλήθους των καταναλωτών, παρευρέθηκε πολύ μεγάλος αριθμός ελαιοτριβέων από όλους τους ελαιοπαραγωγούς νομούς της χώρας μας, Διευθυντές ή Υπεύθυνοι Προμηθειών  σούπερ μάρκετ και καταστημάτων τροφίμων, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων και λοιπών χώρων εστίασης.

 

Μεγάλος ήταν ο αριθμός των εμπορικών ακολούθων και Πρέσβεων που επισκέφθηκαν το Φεστιβάλ από τις χώρες: Κίνα, Καναδά, Αμερική, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Τυνησία, Ρωσία, Μάλτα, Κύπρο, Φινλανδία και Σλοβενία, και συνάψανε εμπορικές συμφωνίες με τους συμμετέχοντες εκθέτες.

Τέλος αποτέλεσε άριστη ευκαιρία συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, Επιμελητηρίων και ιδιωτικών φορέων που ασχολούνται με το ελαιόλαδο και την ελιά.

 

Με το Χρυσό Βραβείο βραβεύτηκε η Γιορτή Ελαιολάδου και Ελιάς του Δήμου Ασκληπιού του Νομού Αργολίδας

 

 

 

2o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΕΛΙΑΣ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

 

2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

9, 10, 11 Μαΐου 2008

 

Η πρώτη απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση στην «Αθηναΐδα» το 2006 επέβαλε τη θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς και τη διεξαγωγή του κάθε χρόνο. Το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον μας οδήγησε στη μεταφορά του σε μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο και συγκεκριμένα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το 2ο Φεστιβάλ διεξήχθη το τριήμερο 9, 10 και 11 Μαΐου 2008. Συνδιοργανώθηκε μαζί με όλους τους φορείς του κλάδου και συγκεκριμένα: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Νομαρχία Πειραιά, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου, Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών, Ελληνικός Σύνδεσμος Βιοτεχνών Τυποποίησης Ελαιολάδου, Δήμος Αθηναίων 3ο Δ.Δ. και Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

 

Οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ ξεπέρασαν τους 180 (μεταξύ αυτών  Νομαρχιακές  Αυτοδιοικήσεις, Επιμελητήρια, Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, εταιρίες τυποποίησης & εμπορίας ελαιολάδου και ελιάς, μηχανημάτων, εκδοτικοί οίκοι και έντυπα ημερησίου και περιοδικού τύπου του αγροτικού τομέα).

Πάνω από 15.000 επισκέπτες, επαγγελματίες και καταναλωτές, πρέσβεις, εμπορικοί ακόλουθοι και εμπορικοί επισκέπτες  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον πλούτο και την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου και των προϊόντων ελιάς.

  Στη μεγαλύτερη και σημαντικότερη Έκθεση για την ελιά και το ελαιόλαδο που πραγματοποιείται στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν στο κοινό ελαιόλαδα και επιτραπέζιες ελιές από κάθε γωνιά της χώρας μας, προϊόντα ελιάς (πάστα, γλυκά, σαπούνια κ.α.), ελαιουργικά μηχανήματα, υλικά συσκευασίας και υπηρεσίες ποιότητας (ISO, HACCP κ.α.).

  Παράλληλα με την έκθεση, καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παρουσιάστηκαν συνταγές με βάση το ελαιόλαδο και τα προϊόντα του από όλους τους ελαιοπαραγωγικούς Νομούς της χώρας.

  Στο Επιστημονικό Συνέδριο για την Ελιά και το Ελαιόλαδο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, μέλη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας με όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή, επεξεργασία, μεταποίηση και διάθεση, κατέθεσαν απόψεις, προτάσεις  και εμπειρίες με σκοπό την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που απασχολούν το κλάδο. Ειδικά για αυτό το λόγο ο χώρος του συνεδρίου κατακλύστηκε από εκατοντάδες παραγωγούς, τυποποιητές και ελαιοτριβείς από ολόκληρη τη χώρα.

Ο 1ος Διαγωνισμός Ελληνικά Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων που διεξήχθη στο Φεστιβάλ αποτέλεσε μια σημαντική καινοτομία της διοργάνωσης με πληθώρα συμμετοχών από όλη την Ελλάδα και πλήθος βραβείων που κατέδειξαν ότι τα ελληνικά ελαιόλαδα στο σύνολό τους είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας.

 

Φωτογραφίες 2ου Φεστιβάλ

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2007 Ε.Δ.Π.Α. All rights reserved.