Εγγραφή News Letters
e-mail:

Εκθέσεις
3η Διοργάνωση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός»
Ημερομηνία έναρξης: 20/03/2009 Ημερομηνία λήξης: 22/03/2009

 

 

3η Διοργάνωση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός»

20, 21, 22 Μαρτίου 2009

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

 

3η Έκθεση

«Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός»

 

Συνέδριο

«Πολιτισμός – Τουρισμός – Αυτοδιοίκηση»

 

Εκδηλώσεις – Παρουσιάσεις

«Η αυθεντική ελληνική παράδοση από ντόπιους εκφραστές»

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ




ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ




ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ


ΤΕΦΑΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


ΤΟΠΟΣ

ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΦΙΛΙΑΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:
Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009
Σάββατο 21 Μαρτίου 2009
Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
20 Μαρτίου 2009 : 12:00 – 20:00
21 Μαρτίου 2009 : 10:00 – 20:00
22 Μαρτίου 2009 : 10:00 – 20:00

Η μεγαλύτερη συνάντηση των ανθρώπων του λαϊκού πολιτισμού στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί για 3η συνεχόμενη χρονιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 20, 21 και 22 Μαρτίου 2009. Μια διοργάνωση θεσμό στα ελληνικά δρώμενα που την παρακολούθησαν μέχρι σήμερα πάνω από 30.000 επισκέπτες.

 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

 

 

 

 

Γιάννης Μίχας

Νομάρχης Πειραιά

Μέλος Δ.Σ. ΕΝΑΕ

Τουρισμός και πολιτισμός είναι δυο έννοιες στενά συνυφασμένες σχεδόν αλληλένδετες για να προαχθούν οι εκφάνσεις των μακραίωνων ιστορικών μας κληροδοτημάτων και κατακτήσεων.

 Η βελτίωση του ελληνικού τουρισμού απαιτεί τη συνεχή διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του με στοιχεία από τις τοπικές κοινωνίες . Με δεδομένα τα πλούσια πολιτιστικά αποθέματά μας, η κατάλληλη σύνδεση του Τουρισμού με τον Πολιτισμό μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης τουριστών επιπέδου.

 Με την 3η διοργάνωση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» η Νομαρχία Πειραιά θέλει να καταδείξει ότι η πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική πληθώρα της Ελλάδας είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημά της, η ελπίδα και το μέλλον του τόπου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημήτριος Δράκος

Νομάρχης Μεσσηνίας

Πρόεδρος ΕΝΑΕ

 

 

  Τουρισμός και πολιτισμός είναι δύο έννοιες στενά συνυφασμένες σχεδόν αλληλένδετες για να προαχθούν οι εκφάνσεις των μακραίωνων ιστορικών μας κληροδοτημάτων και κατακτήσεων.

Η βελτίωση του ελληνικού τουρισμού απαιτεί τη συνεχή διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του με στοιχεία από τις τοπικές κοινωνίες. Με δεδομένα τα πλούσια πολιτιστικά αποθέματά μας, η κατάλληλη σύνδεση του Τουρισμού με τον Πολιτισμό μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης τουριστών επιπέδου.

 Η 3η διοργάνωση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» καταδεικνύει ότι η πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική διαρκής ανάπτυξη της Ελλάδας είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημά της, η ελπίδα και το μέλλον του τόπου.

Χαιρετίζω την εκδήλωση και εύχομαι καλή επιτυχία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νικήτας Κακλαμάνης

Δήμαρχος Αθηναίων

Πρόεδρος ΚΕΔΚΕ

 

 Μέσα από τον πολιτισμό μας εκφράζεται η συλλογική μας ταυτότητα και στηρίζεται η ιστορική μας συνέχεια ως λαού και ως τόπου. Παράλληλα, ο πολιτισμός είναι ένα μέσο επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης ανάμεσα στις τοπικές συνήθειες, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις. Η ανάπτυξη των πολιτιστικών δεσμών είναι βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, της αλληλοκατανόησης και της αποδοχής του πολυμορφικού  γίγνεσθαι ως εφαλτήριο για την ανάδειξη και την αξιοποίηση της εθνικής κληρονομιάς, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή και τη λειτουργικότητα μιας λύσης για την τουριστική ανάπτυξη .

 Αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα όλων των φορέων (δημόσιων και ιδιωτικών) που σχεδιάζουν και διευθύνουν την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής με στόχο την βιωσιμότητά της.

 

 

 

 

 

 

 

Τζέλλα Παυλάκου

Δημοσιογράφος

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

 

 Ως λαϊκό πολιτισμό δεχόμαστε οτιδήποτε μεταδίδεται γραπτά ,προφορικά ή ανώνυμα από γενιά σε γενιά και στερεώνεται με τους μύθους, τις παροιμίες, τα τραγούδια, την ποίηση, τις γιορτές, τις δοξασίες, τους θρύλους, τα έθιμα, τους θεσμούς, τα ήθη και την τέχνη. Η παράδοση αυτή αποτελεί την ιστορική μνήμη του έθνους, την κληρονομημένη ταυτότητα  και δημιουργεί τα εθνολογικά χαρακτηριστικά της.

 Ο λαϊκός πολιτισμός είχε και συνεχίζει  να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στην εξελικτική μας πορεία, αφού είναι το προϊόν του συλλογικού κοινωνικού ιστού μέσα στο χρόνο.

 Η 3η διοργάνωση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» έχει ως κύριο μέλημα τη διάσωση της πολιτιστικής ενότητας, η οποία συνδέει πνευματικά τα άτομα που έχουν κοινό ιστορικό παρόν παρελθόν και μέλλον.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΚΘΕΣΗ

 

3η Έκθεση: Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός

 

Η έκθεση παρουσιάζει τον τοπικό λαϊκό πολιτισμό κάθε περιοχής της χώρας μας σε κάθε του έκφανση.

Στόχος της έκθεσης είναι η συνεργασία των οργανισμών αυτοδιοίκησης με τους κατά τόπους γνήσιους εκφραστές του λαϊκού πολιτισμού, όπως πολιτιστικούς οργανισμούς, πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία, λαογραφικά μουσεία και μουσεία ιστορίας καθώς και με φυσικά πρόσωπα όπως λαϊκούς τεχνίτες, βιοτέχνες, ερευνητές της παράδοσης, συγγραφείς και λαογράφους. Η συνεργασία αυτή έχει ως απώτερο στόχο την ανάδειξη του αυθεντικού λαϊκού πνεύματος, της δημιουργίας και της τοπικής παράδοσης και ταυτότητας ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού.

 

Η χώρα μας είναι ίσως ο πιο πλούσιος τόπος σε ήθη, έθιμα και παραδόσεις στην Ευρώπη. Παραδόσεις που χάνονται μέσα στο χρόνο και παραμένουν αναλλοίωτες. Η παράδοση αποτελεί μέρος της ζωής των Ελλήνων και σημείο αναφοράς όπου κι αν βρίσκονται στην υφήλιο.

Αυτός, λοιπόν, ο πλούτος θα παρουσιαστεί και θα αξιοποιηθεί στην 3η Διοργάνωση για τον πολιτισμό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 20, 21 και 22 Μαρτίου 2009.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

 

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

 

o   Δήμοι και Κοινότητες

o   Νομαρχίες

o   Επιμελητήρια

o   ΤΕΔΚ

o   Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σωματεία, Αδελφότητες, Όμιλοι

o   Ομοσπονδίες Πολιτιστικών Συλλόγων

o   Μουσεία

o   Πολιτιστικοί Οργανισμοί

o   Ιδρύματα Πολιτισμού

o   Πανεπιστήμια

o   Γυναικείοι Συνεταιρισμοί

o   Εκδοτικοί Οίκοι

o   Αργυροχρυσοχόοι

o   Βιοτεχνίες Παραδοσιακών Φορεσιών

o   Λαϊκοί Ζωγράφοι

o   Θέατρα σκιών

 

 

ΚΑΤΟΨΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

 

 

 

 

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι δηλώσεις Συμμετοχής στην Έκθεση μπορούν να αποστέλλονται μέχρι 6 Φεβρουαρίου 2009.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ - ΛΑΪΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

 «Η αυθεντική ελληνική παράδοση από ντόπιους εκφραστές»

 

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους χωρητικότητας 1200 ανθρώπων, κατάμεστους με κόσμο από όλη την Ελλάδα, οι εκθέτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν:

Τον αυθεντικό τοπικό τους λαϊκό πολιτισμό μέσα από χορευτικές παρουσιάσεις, αναπαραστάσεις εθίμων, λαϊκό θέατρο, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής, θέατρο σκιών, αναπαραστάσεις καθημερινής ζωής. Παράλληλα, θα λάβουν χώρα ειδικά μεγάλα αφιερώματα στη μουσική και χορευτική παράδοση συγκεκριμένων περιοχών της χώρας μας από ντόπιους εκφραστές της παράδοσης.

Επίσης, θα γίνουν παρουσιάσεις βιβλίων και ψηφιακών δίσκων με σπάνιες μουσικές ηχογραφήσεις αναδεικνύοντας την άγνωστη Ελλάδα.

 

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Παρασκευή 13/02/2009.

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Στόχος των διοργανωτών μέσα από τις χορευτικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα είναι η παρουσίαση και ανάδειξη της αυθεντικής τοπικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης της χώρας μας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε τα χορευτικά συγκροτήματα που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω ζητήματα που αφορούν την παρουσίασή τους και διέπουν τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις.

Η μη εκπλήρωση των παρακάτω προϋποθέσεων αποτελούν αιτία αποκλεισμού από τη διοργάνωση:

 

1.     Παρουσίαση της συγκεκριμένης περιοχής του Ελληνισμού που εκπροσωπούν όσο δυνατόν πιο ειδικευμένα π.χ. Ήπειρος: να παρουσιαστεί συγκεκριμένη περιοχή της Ηπείρου (Πωγώνι, Ζαγόρι, Πρέβεζα, Κόνιτσα, Μέτσοβο, Συρράκο, Σούλι κλπ) και όχι γενικό πρόγραμμα χορών από όλη την Ήπειρο. Το ίδιο ισχύει για όλες τις περιοχές της Ελλάδας

2.     Οι ενδυμασίες των χορευτών να προέρχονται από την ίδια περιοχή (ή και χωριό) με αυτή των χορών που θα παρουσιαστούν

3.     Οι ενδυμασίες πρέπει να είναι πιστά αντίγραφα των αυθεντικών φορεσιών της περιοχής ή ακόμη, αν είναι δυνατόν, αυθεντικές. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στον τρόπο ένδυσης για αποφυγή παραποιήσεων

4.     Απαλοιφή κάθε είδους χορογραφίας και προσθήκης στους χορούς

5.     Απόδοση των χορών με έμφαση στο ύφος και στην αυθεντικότητα κάθε περιοχής

6.     Παρουσίαση κάθε χορού μεμονωμένα και όχι ως ενιαίο σύνολο με τη μορφή «σουίτας»

7.     Επιθυμητή η παρουσίαση εθίμων ή δρώμενων σχετικά με την ελληνική παράδοση

8.     Επιθυμητή η λαογραφική παρουσίαση της περιοχής αλλά και σχόλια – ερμηνείες για τους χορούς που παρουσιάζονται

9.     Επιθυμητή η συνοδεία ζωντανής μουσικής με ορχήστρα από ντόπιους μουσικούς της περιοχής που παρουσιάζεται

10.  Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην απόδοση  των τραγουδιών που θα ερμηνευθούν

11.  Δεν γίνονται δεκτά συγκροτήματα ανηλίκων.

12.  Ο προσανατολισμός είναι προς την εμφάνιση συγκροτημάτων που αποτελούνται από ηλικιωμένους με παραδοσιακά βιώματα.

13.  Η παρουσίαση να μην υπερβαίνει τα 15 λεπτά της ώρας

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο των εκδηλώσεων κ. Κώστα Μήτση, Ειδικό Σύμβουλο ΕΔΠΑ στα τηλέφωνα 2103610265 και κινητό 6972.972.957. Email: mitsis@edpa.gr

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

 

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με σημαντική πολιτισμική κληρονομιά που καλείται σήμερα να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της προσφέρεται προκειμένου να αναγάγει την πολιτισμική ανάπτυξη σε ύψιστη προτεραιότητα της στo πλαίσιο της νέας Ενωμένης Ευρώπης.

Η ιδιαιτερότητα της χώρας μας η οποία έχει εξαιρετική φυσική ομορφιά σε συνδυασμό με την ύπαρξη πολιτιστικής παράδοσης και μνημείων μοναδικών στον κόσμο μπορεί να προσφέρει δυνατότητες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μονοπωλιακού χαρακτήρα στην Ευρώπη.

Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού μπορεί να αποτελέσει για τη χώρα μας εργαλείο πολλαπλών παρεμβάσεων με στόχο:

 

·         τη δημιουργία πολιτιστικής υποδομής ως απαραίτητου συστατικού στοιχείου ανάπτυξης του τουρισμού στις περιφέρειες της χώρας.

·         την ενίσχυση της ανάπτυξης προβληματικών και απομονωμένων περιοχών.

·         τη διάχυση της τουριστικής κίνησης από καθιερωμένες τουριστικές περιοχές προς νέες, από τις ακτές προς την ενδοχώρα που διαθέτουν πολιτιστικά στοιχεία.

·         την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την άμβλυνση της εποχικότητας.

·         την προσέλκυση τουριστών με πολιτιστικά ενδιαφέροντα.

 

Οι διοργανωτές θέλουν να αναδείξουν τον ιδιαίτερο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση στρατηγικής και πολιτικής για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με την αξιοποίηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

 

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

«Ο ρόλος των ΟΤΑ στον πολιτιστικό τουρισμό»

 

¨        Η προβολή και η προώθηση του τοπικού πολιτιστικού προϊόντος

¨        Ο ρόλος του διαπολιτισμικού διαλόγου σε σχέση με τον πολιτιστικό τουρισμό

¨        Πρακτικές και πολιτικές δημοτικών επιχειρήσεων πολιτιστικής ανάπτυξης

¨        Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και η συμβολή του στην ανάπτυξη του  πολιτιστικού Τουρισμού

¨        Στρατηγικός Σχεδιασμός και πολιτικές ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα

 

 

«Μέθοδοι και Τεχνικές για την ανάπτυξη του πολιτιστικού Τουρισμού»

 

¨        Μarketing και Management στον Πολιτισμό

¨        Νέες τεχνολογίες και πολιτιστικός Τουρισμός

¨        Προώθηση οργανωτικών και θεσμικών καινοτομιών (δίκτυα συνεργασίας «Νetworks» - συστάδες επιχειρήσεων «Clusters») στήριξης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας για την επικοινωνιακή σύνδεση των ελληνικών πόλεων μεταξύ τους.

¨        Αναστήλωση τοπικών μνημείων και ανακαίνιση πολιτιστικών και αρχαιολογικών χώρων

¨        Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Πολιτιστικός Τουρισμός

 

«Πρόγραμμα και διασυνοριακές συνεργασίες για τον πολιτιστικό τουρισμό»

 

¨        Χρηματοδοτήσεις για τον πολιτιστικό τουρισμό από την 4η Προγραμματική Περίοδο

¨        Ενίσχυση Φεστιβαλικών Προγραμμάτων

¨        Ενίσχυση και Χορηγία Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων

¨        Συμπράξεις Δημοτικών Επιχειρήσεων για την πολιτιστική, τουριστική ανάπτυξη

 

 

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Πρόεδρος
Ηλίας Δήμας,
Καθηγητής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

 

Μέλη

Βαγγέλης Αυδίκος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Βασίλης Σερμπέζης, Αναπληρωτής  Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Δημήτρης Γουλιμάρης, Επίκουρος Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Δημήτρης Λαγός, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Γιάννης Πραντσίδης, Επίκουρος Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Λευτέρης Δρανδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Λυκείου των Ελληνίδων

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Πρόεδρος

Τζέλλα Παυλάκου, Δημοσιογράφος

 

Μέλη

Νία Κομπορόζου, Γραμματέας Πολιτισμού ΕΟΣΣ, Δημοσιογράφος
Κώστας Μήτσης, Ειδικός Σύμβουλος ΕΔΠΑ

Ειρήνη Ψαχούλια, Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Υπεύθυνη Έκθεσης

Γιώργος Αναστόπουλος, Γενικός Γραμματέας ΕΟΣΣ

Σπύρος Αλεξόπουλος, Αντινομάρχης Πολιτισμού Πειραιά

Γιάννης Αλεξίου, Ειδικός Συνεργάτης ΕΔΠΑ

Joseph Borg, Μέλος Διοικούσας Αρχής ΕΟΣΣ

Σωκράτης Βασιλείου, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

 

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

 

Έφη Χυδεριώτου, Υπεύθυνη Προγραμματισμού Συνεδρίου

Γιώργος Σερέτης, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων

Μαριάννα Βεργοπούλου, Υπεύθυνη Γραμματείας

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Λάμπρος Κωνσταντάρας, Δημοσιογράφος, Υπεύθυνος ΜΜΕ

Αθηνά Παππά, Δημοσιογράφος, Υπεύθυνη Έκθεσης

Γιώργος Κουκουλιάτας, Δημοσιογράφος, Υπεύθυνος Εκδηλώσεων

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ 2η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2007 Ε.Δ.Π.Α. All rights reserved.