Εγγραφή News Letters
|
Εκθέσεις
2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΕΛΙΑΣ
Ημερομηνία έναρξης: 09/05/2008
Ημερομηνία λήξης: 11/05/2008
Γενικές Πληροφορίες
Σκοπός του Φεστιβάλ
Συμμετόντες
Θέματα Συνεδρίου
Χαιρετισμοί
Συνδιοργανωτές
Γραφείο Τύπου
Διαγωνισμός
Ελαιολάδων
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΩΝ
Κάτοψη Έκθεσης
Οργανωτική Επιτροπή
Επιστημονική Επιτροπή
Χορηγοί Επικοινωνίας
Αίτηση για την Έκθεση
Δείγμα Περιπτέρου
Αίτηση για το Διαγωνισμό
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Πρόγραμμα Συνεδρίου
Απολογιμός 1ου Φεστιβαλ
Η μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα για το Ελαιόλαδο και την Ελιά οργανώνεται για δεύτερη φορά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας 9, 10, 11 Μαΐου 2008. Η πρώτη απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση στην «Αθηναΐδα» το 2006 επέβαλε τη θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς και τη διεξαγωγή του κάθε χρόνο. Το 2ο Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με όλους τους φορείς του κλάδου και στηρίζεται από την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Καθίσταται πλέον ο κεντρικός τόπος συνάντησης των ανθρώπων της ελαιοκομίας στη χώρα μας. Την έκθεση θα επισκεφθούν πρέσβεις και εμπορικοί ακόλουθοι από όλο τον κόσμο, προμηθευτές αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ξενοδοχειακών και ναυτιλιακών επιχειρήσεων καθώς και εστιατορίων και χώρων σίτισης. Αθρόα θα είναι και η προσέλευση καταναλωτών για τη γνωριμία με τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ελαιοκομικά προϊόντα.
Η διοργάνωση του Δεύτερου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς σκοπό έχει:
Στην Έκθεση θα συμμετάσχουν
Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις
Δημόσιοι Οργανισμοί, Επιμελητήρια, Δήμοι, Περιφέρειες
Δήμοι που κύρια παραγωγή τους είναι το ελαιόλαδο και τα παραδοσιακά προϊόντα
Γενικοί Εκθέτες που σχετίζονται με το ελαιόλαδο και τις ελιές
Εταιρείες ελαιουργικών μηχανημάτων
Εταιρείες μηχανημάτων τυποποίησης ελαιολάδου
Εταιρείες παραγωγής επεξεργασίας και τυποποίησης λαδιού
Ελαιοπαραγωγοί
Εταιρείες και συνεταιρισμοί με βασική παραγωγή παραδοσιακά προϊόντα λάδι-ελιές
Εταιρείες βιολογικού λαδιού
Γιορτές Λαδιού και Ελιάς από όλη την Ελλάδα
Εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας βρώσιμων ελιών
Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων
Α Eνότητα
¨ Οι νέες πολιτικές της Ε.Ε για το Ελαιόλαδο ¨ Προβολή και marketing του ελληνικού Ελαιόλαδου ¨ Νέες Συσκευασίες ¨ Εξαγωγές Ελαιολάδου –Διεθνής Ανταγωνισμός ¨ Δίκτυα Εμπορίας και Διακίνησης Ελαιολάδου
Β Eνότητα
¨ Βιολογικό Ελαιόλαδο Προβλήματα Προοπτικές ¨ Η ολοκληρωμένη διαχείριση και η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς ¨ Η πιστοποίηση –εγγύηση για παραγωγό και καταναλωτή ¨ Κώδικες Ορθής Ελαιοκομικής Πρακτικής ¨ To πρόγραμμα της ιχνηλασιμότητας στο ελαιόλαδο
Γ Eνότητα
¨ Η ελληνική και παγκόσμια αγορά επιτραπέζιας ελιάς ¨ Δίκτυα εμπορίας και διακίνησης επιτραπέζιας ελιάς ¨ Εξαγωγή Επιτραπέζιας ελιάς –Διεθνής Ανταγωνισμός ¨ Η Ελιά Καλαμών –Προβλήματα και Προοπτικές ¨ Ιχνηλασιμότητα στην επιτραπέζια ελιά
Δ Eνότητα Ελαιοτριβεία
¨ Αναπτυξιακός Νόμος Χρηματοδότησης ¨ HACCP και ΙSO στα ελαιοτριβεία και στην τυποποίηση του ελαιολάδου ¨ Ελαιοτριβεία 2 φάσεων, 3 φάσεων ¨ Το φορολογικό Σύστημα. Ο νέος Κώδικας ¨ Η Δ’ Προγραμματική Περίοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ¨ Τρόποι χρηματοδότησης ελαιοτριβείων ¨ Συγχωνεύσεις ελαιοτριβείων-Παραδείγματα ¨ Σύγχρονο Μάρκετινγκ του ελαιουργού
Ε Eνότητα Απόβλητα Ελαιοτριβείων
¨ Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων των ελαιουργείων ¨ Ευρωπαϊκές πρακτικές ¨ Χρηματοδοτήσεις διαχείρισης Αποβλήτων ¨ Αναπτυξιακοί Νόμοι ¨ Παραδείγματα Υπαρχουσών Μονάδων
ΣΤ Eνότητα
¨ Βιοσύνθεση του ελαιολάδου ¨ Χημική σύσταση ελαιολάδου ¨ Συστατικά ελαιολάδου που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του αρώματος και της γεύσης του ¨ Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου (αποθήκευση, τυποποίηση)
Ζ Eνότητα
¨ Κατηγορίες ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς ¨ Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιολάδου ¨ Έλεγχος νοθείας του ελαιολάδου ¨ Ποιότητα και Εμπορία του ελαιολάδου ¨ Το ελαιόλαδο ως λειτουργικό τρόφιμο ( Functional Foods)
Νία Κομπορόζου, Δημοσιογράφος
Μένη Πιρπινιά, Δημοσιογράφος
Κατερίνα Δρόσου, Δημοσιογράφος
Ιωάννης Φραγκούλης, Δημοσιογράφος
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΩΝ
Στo πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, 9-10-11 Μαΐου 2008 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, στον Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί ο Διαγωνισμός Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων.
Πρόκειται για μια πρωτοπόρα διοργάνωση, υψηλών προδιαγραφών, που στόχο έχει: · Την παρουσίαση του πλούτου και της ποιότητας των ελληνικών εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων στο καταναλωτικό και εμπορικό κοινό. · Γνωριμία, προβολή και προώθηση των διαφορετικών κατηγοριών ελληνικών εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων. · Ανάδειξη των καλύτερων ελαιολάδων σε τρεις κατηγορίες αξιολόγησης (Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο Βραβείο οργανοληπτικών χαρακτηριστικών).
Αυτός ο διεθνών προδιαγραφών διαγωνισμός οργανώνεται για πρώτη φορά από το αρμόδιο τμήμα του ΕΔΠΑ (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης), έχοντας ως στόχο την καθιέρωση της πραγματοποίησής του κάθε δύο χρόνια. Η οργανοληπτική αξιολόγηση των δειγμάτων, που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, θα γίνει από κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από εξειδικευμένους αξιολογητές παρθένου ελαιολάδου με διεθνή εμπειρία. Κατά τη διάρκεια των γευστικών δοκιμών κάθε ελαιόλαδο θα φέρει ειδικό κωδικό, με κρυμμένη τη συσκευασία του. Κατά την αξιολόγηση θα τηρηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την εξασφάλιση του αδιάβλητου του διαγωνισμού. Τα ελαιόλαδα που θα βραβευθούν μπορούν να φέρουν εφεξής στη συσκευασία τους το σήμα του μεταλλίου που κατέκτησαν.
Έχουμε την πεποίθηση ότι ο Διαγωνισμός Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων 2008, με τη δημοσιότητα και τις διακρίσεις που συνεπάγονται, αφορά όλους τους τυποποιητές ελαιολάδου και τις βιομηχανίες της χώρας μας που παράγουν προϊόντα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον ποιότητας και γεύσης.
Σας καλούμε, λοιπόν, να συμμετάσχετε με τους κωδικούς που εσείς πιστεύετε ότι μπορούν να σας φέρουν διακρίσεις. Η συμβολική τιμή συμμετοχής κάθε κωδικού σας στο διαγωνισμό είναι 100 €. Για κάθε συμμετοχή θα πρέπει, εκτός από το αντίστοιχο ποσό, να αποστείλετε συμπληρωμένη και τη φόρμα που σας επισυνάπτουμε το αργότερο μέχρι τις 18 Απριλίου 2008. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία με τελικό νικητή το ελληνικό ελαιόλαδο!
Με εκτίμηση,
Κώστας Μήτσης Κατερίνα Δρόσου Γεωπόνος ΑΠΘ, Ειδικός Σύμβουλος ΕΔΠΑ Δημοσιογράφος Γεύσης 2103610265, 6972972957 2103622205, 6944373897
Αποτελέσματα 1ου Διαγωνισμού Ελαιολάδου
Πρόεδρος: Μανούσος Μανουσάκης, Σκηνοθέτης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής
Μέλη: Ειρήνη Ψαχούλια, Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Έκθεσης
Eυάγγελος Βαλιώτης, Δήμαρχος Οινούντος Λακωνίας
Γεώργιος Οικονόμου, Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ
Κώστας Μήτσης, Γεωπόνος, Ειδικός Σύμβουλος ΕΔΠΑ
Σαράντος Καπετανάκης, Αντιδήμαρχος Οινούντος Λακωνίας
Νέλος Γεωργούδης, Πρόεδρος ΠΕΜΕΤΕ
Στάθης Πανάγου, Λέκτορας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιωάννης Τσιφόρος, Γεωπόνος, Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΕΓΕΣ
Νίκος Ψυλλάκης, Γεωπόνος
Ευστάθιος Παπαχριστόπουλος, Χημικός Μηχανικός
Νίκος Τρικαλίτης, Οικονομολόγος
Νίκος Κόκκας, Μηχανολόγος
Ελένη Πετρίτση, Υπεύθυνη Προγραμματισμού
Πρόεδρος: Απόστολος Κυριτσάκης, Καθηγητής Ελαιολάδου- Λιπαρών Υλών,Μ.Sc.,Ph.D. Δ/ντής Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων Διατροφής Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Μέλη: Γρηγόρης Πανονίδης, Γεωπόνος
Έφη Χριστοπούλου, Χημικός, Υπουργείο Ανάπτυξης
Άρης Ξενάκης, Δ/ντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Ευάγγελος Λάζος, Αντιπρόεδρος ΕΦΕΤ
Κώστας Χαρτζουλάκης, Δρ.Ερευνητής, Δ/ντής Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων
Παναγιώτης Καλαϊτζής, Συντονιστής Σπουδών και Έρευνας, Τμήμα Γεωργικής Γενετικής & Βιοτεχνολογίας, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων
Βασίλης Ζαμπούνης, Γεωργοοικονομολόγος
Μαρία Τσιμίδου, Αναπλ.Καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΑΠΘ
Κατερίνα Δημητροπούλου, Χημικός
Μαρία Κανάρη, Γεωπόνος-Τεχνολόγος Τροφίμων
Γιώργος Σειραγάκης,
Χημικός Τροφίμων Πρόγραμμα Εκδηλώσεων – Παρουσιάσεων Παρασκευή 9 Μαΐου 2008
11.30-12.00 Προσέλευση Συνέδρων 12.00-12.30 Χαιρετισμοί
Συντονιστές: Ανδρέας Βαρουχάκης, τ. Δήμαρχος Κισσάμου, Μέλος ΕΟΣΣ Γεώργιος Στάθης, Πρόεδρος 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθηνών Νίκος Τρικαλίτης, Οικονομόλογος, Μέλος ΕΟΣΣ Σωτήρης Καρέας, Αρχιτέκτων, Μέλος ΕΟΣΣ Σπύρος Καχριμάνης, Πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας
Χαιρετισμοί: Εκπρόσωπος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στάθης, Εκπρόσωπος ΕΟΣΣ, Πρόεδρος 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθηνών Απόστολος Κυριτσάκης, Καθηγητής Α ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Δημήτρης Ορφανός, Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών –Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών ( ΠΕΜΕΤΕ ) Εκπρόσωπος Διεπαγγελματικής Oργάνωσης Ελαιολάδου & Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) Γεώργιος Οικονόμου, Διευθυντής Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου ( ΣΕΒΙΤΕΛ) Βασίλης Κρανιάς, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Βιοτεχνών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΕΣΒΙΤΕ)
12.30 Έναρξη Εργασιών Συνεδρίου
Α΄ ΕΝΟΤΗΤΑ «Πρωτογενής παραγωγή και καλλιέργεια»
12.30-12.45 Θέμα: «Συστήματα πυκνής φύτευσης και μηχανικής συγκομιδής» Εισηγητής: Σταύρος Βέμμος, Αναπλ. Καθηγητής, Εργαστήριο Δενδροκομίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 12.45-13.00 Θέμα: «Άρδευση της ελιάς-Ανάγκες και ποιότητα νερού» Eισηγητές: Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης Ερευνητής Α’ Ινστιτούτο Ελαίας και Υποτροπικών Φυτών Χανίων Ιωάννης Κασαπάκης, Γεωπόνος Μsc, Ινστιτούτο Ελαίας και Υποτροπικών Φυτών Χανίων
13.00-13.15 Θέμα: «Ολοκληρωμένη καλλιέργεια ελιάς» Εισηγητής: Γιώργος Κόκκινος, Eπικεφαλής Ομάδας Παραγωγών “ΝΗΛΕΑΣ” 13.15-13.30 Θέμα: «Βιολογική καλλιέργεια ελιάς» Εισηγητής: Κώστας Αγγελόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
Β ‘ΕΝΟΤΗΤΑ «Τυποποίηση Ελαιολάδου»
13.30-13.45 Θέμα: «Σχέση Τυποποίησης και Μάρκετινγκ» Εισηγητής: Γιώργος Δημητριάδης, Διευθυντής- Ιδιοκτήτης BIOLEA 13.45-14.00 Θέμα: «Υλικά συσκευασίας», Γεώργιος Ηλιάδης, Γενικός Διευθυντής Ένωσης Πεζών 14.00-14.15 Θέμα: «Η ανάγκη εκπαίδευσης του καταναλωτή για τις πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα των παρθένων ελαιολάδων» Εισηγήτρια: Mαρία Τσιμίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 14.15-14.30 Θέμα: «Τυποποίηση και καταναλωτής» Εισηγήτρια: Γεωργία Κατσικάρου, Υπεύθυνη Τμήματος Μαrketing “GAEA”
Γ’ ΕΝΟΤΗΤΑ «Ποιότητα : Από το χωράφι στο τραπέζι»
14.30-14.45 Θέμα « Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ελαιολάδου σε όλο το παραγωγικό κύκλωμα» Εισηγητής: Απόστολος Κυριτσάκης, Καθηγητής, Διευθυντής Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων Διατροφής Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης 14.45-15.00 Θέμα: «Συστήματα Πιστοποίησης» Εισηγητής: Παναγιώτης Καμινάρης, Γενικός Διευθυντής ΟΠΕΓΕΠ-Agrocert 15.00-15.15 Θέμα: «Η ιχνηλασιμότητα ως παράγων ποιότητας, ασφάλειας και ενημέρωσης του καταναλωτή» Εισηγητής: Φώτης Σουσαλής, Γεωπόνος-Eπιστήμονας Τροφίμων, Μsc, Τerra Creta 15.15-15.30 Θέμα: «Ποιότητα και διατροφική αξία του ελαιολάδου» Εισηγήτρια: Αντωνία Τριχοπούλου, Kαθηγήτρια, Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών 15.30-15.45 Θέμα: «Οργανοληπτική αξιολόγηση του παρθένου ελαιόλαδου» Εισηγήτρια: Μαρία Λαζαράκη, Χημικός, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Υπουργείο Ανάπτυξης 15.45-16.00 Θέμα: «Νέες τεχνικές για τον έλεγχο και την ανίχνευση της νοθείας στο ελαιόλαδο» Εισηγήτρια: Έφη Χριστοπούλου, Χημικός, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Υπουργείο Ανάπτυξης
Δ’ ΕΝΟΤΗΤΑ «Εμπορία –Διακίνηση –Μarketing Ελαιολάδου»
16.00-16.15 Θέμα: «Η εξαγωγική πολιτική της Ελλάδας για την προώθηση Ελαιολάδου», Εισηγήτρια: Αναστασία Γαριφάλλου, Γενική Διευθύντρια, Οργανισμού Προώθησης Εξωτερικού Εμπορίου ( ΟΠΕ ) 16.15-16.30 Θέμα: «Δομές συγκέντρωσης και εμπορίας ελαιολάδου», Εισηγητής: Βασίλειος Ζαμπούνης, Γεωργοοικονομολόγος, ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ 16.30-16.45 Θέμα: «Αθέμιτος ανταγωνισμός-Νοθεία» Εισηγητής: Μανώλης Χλουβεράκης, Διευθυντής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας 16.45-17.00 Θέμα: «Ελληνορωσικές εμπορικές σχέσεις και προσέγγιση της ρωσικής αγοράς για ελληνικές επιχειρήσεις ελαιολάδου» Εισηγήτρια: Ελένη Κοντράτοβα, Γενική Διευθύντρια Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου 17.00-17.15 Θέμα: «Ο ρόλος της ποιότητας στην προώθηση του μεσσηνιακού ελαιολάδου» Εισηγητής: Ευστάθιος Αναστασόπουλος, Χημικός, Υπ.Διδάκτωρ, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αντινομάρχης Μεσσηνίας
19.00 Εγκαίνια Έκθεσης
Συντονιστές:
Μανούσος Μανουσάκης, Σκηνοθέτης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 2ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Σταύρος Μαρκάτος, Αντινομάρχης Πρωτογενούς Παραγωγής, Νομαρχία Πειραιά, Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής 2ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Απόστολος Κυριτσάκης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Ελαιολάδου και Ελιάς, Διευθυντής Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων Διατροφής Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Γιώργος Αναστόπουλος, Γενικός Γραμματέας ΕΟΣΣ Νία Κομπορόζου, Πρόεδρος Ένωσης Επαρχιακού Τύπου
Χαιρετισμοί: Γιάννης Μίχας, Νομάρχης Πειραιά Σταύρος Αρναουτάκης, Ευρωβουλευτής Μανούσος Μανουσάκης, Σκηνοθέτης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 2ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, Μέλος ΕΟΣΣ
Σάββατο 10 Μαΐου 2008
09.30-10.00 Προσέλευση Συνέδρων
Συντονιστές: Νίκος Κόκκας, Μηχανολόγος Γρηγόρης Πανονίδης, Γεωπόνος Aνδρέας Βαρουχάκης, τ.Δήμαρχος Κισσάμου, Μέλος ΕΟΣΣ Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, Αντιπρόεδρος 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθηνών 10.00- 10.15 Χαιρετισμός Σταύρος Μαρκάτος, Αντινομάρχης Πρωτογενούς Παραγωγής, Νομαρχία Πειραιά, Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής 2ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς
Ε’ ΕΝΟΤΗΤΑ «Ελαιοτριβεία»
10.15-10.30 Θέμα: «Πυρηνελαιουργείο» Εισηγητής: Μανώλης Γιαννούλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Πυρηνελαιουργών Ελλάδος 10.30-10.45 Θέμα: «Αναπτυξιακός Νόμος», Εισηγητής: Γρηγόρης Πανονίδης, Γεωπόνος 10.45-11.00 Θέμα: «Λειτουργία και προβλήματα των ελληνικών ελαιοτριβείων» Εισηγητής: Αντώνης Κορακάκης, Πρόεδρος Παμμεσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων 11.00-11.15 Θέμα: «Φορολογικό σύστημα στα ελαιοτριβεία» Εισηγητής: Παναγιώτης Καραγιάννης, Διευθυντής Μηχανογράφησης ΕΔΕΣΜΑ ΑΕΒΕ, Διευθυντής Ανάπτυξης ΚΑPPA Development 11.15-11.30 Θέμα: «Νέες τεχνολογίες στον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων» Εισηγητής: Αντώνης Αντωνόπουλος, Χημικός Μsc, Υπεύθυνος Τμήματος Ελαίας, ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε
ΣΤ’ ΕΝΟΤΗΤΑ
«Ο Ελαιοκομικός τομέας στο πλαίσιο της Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Συντονιστής: Βασίλης Ζαμπούνης, γεωργοοικονομολόγος, εκδότης και διευθυντής του ΕΛΙΑ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
12.00 -12.15 Θέμα: « Η ανάπτυξη της Υπαίθρου, για την περίοδο 2007-2013» Εισηγητής: Ευάγγελος Διβάρης, Οικονομολόγος, Αναπλ. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
12.15-12.30 Θέμα: «Το ελαιόλαδο και η επιτραπέζια ελιά στη νέα ΚΑΠ» Εισηγητής: Παναγιώτης Μπαρζούκας, Οικονομολόγος, Προϊστάμενος Τομέα Ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
12.30-12.45 Θέμα: «Τα 27 χρόνια της Ελλάδας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική» Εισηγητής: Ανδρέας Κόρακας, Οικονομολόγος, πρ. Διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Γεωργίας
12.45-13.00 Θέμα: «Οι Παγκόσμιες εξελίξεις στις Αγορές των Ελαιοκομικών Προϊόντων και στις Διαρθρώσεις της Ελαιοκομίας» Εισηγητής: Μίμης Χριστοδούλου, Γεωπόνος, Νομικός, Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και Αξιολογήσεων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου
Ζ’ ΕΝΟΤΗΤΑ
«Επιτραπέζια Ελιά»
13.00-13.15 Θέμα: «Νέοι τρόποι συσκευασίας της επιτραπέζιας ελιάς», Εισηγητής: Στάθης Πανάγου, Γεωπόνος, Λέκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΘΙΑΓΕ 13.15-13.30 Θέμα: «Προβληματισμοί σχετικά με την εφαρμογή της ιχναλασιμότητας στις επιτραπέζιες ελιές της χώρας», Εισηγητής: Γεώργιος Ντούτσιας, Δρ. Γεωπόνος –Τεχνολόγος Τροφίμων, τ. Γεν. Διευθυντής Ελαιουργικής 13.30-13.45 Θέμα: «Ελληνική επιτραπέζια ελιά : Εθνικός θησαυρός … με ημερομηνία λήξης ; », Εισηγητής: Χάρης Σιούρας, Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητων –Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών
13.45-14.00 Θέμα: «Μεταβολές Πάστας Ελιάς και Μικροβιολογικές Αλλοιώσεις» Εισηγήτρια: Δέσποινα Κεσκίνη, Τεχνολόγος Τροφίμων, Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Κυριακή 11 Μαΐου 2008
H’ ENOTHTA «Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων Ελαιοτριβείων»
09.30-10.0 Προσέλευση Συνέδρων
Συντονιστές: Νίκος Κόκκας, Μηχανολόγος Ευστάθιος Παπαχριστόπουλος, Χημικός Μηχανικός, Μέλος ΕΟΣΣ Ευάγγελος Χριστοφιλάκης, Οικονομολόγος, τ. Δήμαρχος Άνω Λιοσίων, Μέλος Δ.Σ ΤΕΔΚΝΑ 10.00-10.30 Χαιρετισμός-Εισήγηση Εισηγητής: Ευάγγελος Μπαλτάς, Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ Χαιρετισμός: Ευστάθιος Παπαχριστόπουλος, Χημικός Μηχανικός, Μέλος Δ.Σ ΕΟΣΣ
10.30-10.45 Θέμα: «Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων ελαιουργείων με στόχο την ανάκτηση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας» Εισηγητής: Αλέξιος-Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής Πανεπιστήμιου Αθηνών, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων
10.45-11.00 Θέμα: «Ηλεκτρολυτική διαχείριση απόβλητων ελαιοτριβείων» Εισηγητής: Νικόλαος Καλογεράκης, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΟΣΣ
11.00-11.20 Θέμα: «Ολοκληρωμένη διαχείριση παραπροϊόντων των ελαιουργείων» Εισηγητές: Κώστας Αγγελόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Αθηνά Θεοδωρακοπούλου, Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Πατρών
Αποτελέσματα 1ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς 1. Μεγάλη συμμετοχή εμπορικών επισκεπτών Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 1ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης με συνδιοργανωτές τον ΕΟΣΣ, την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) και το 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.
2. Ξένοι επισκέπτες Το 1ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς επισκέφτηκαν πάνω από 10.000 επισκέπτες, εμπορικοί ακόλουθοι και πρέσβεις από τις χώρες: Μάλτα, Τυνησία, Ισπανία, Φινλανδία, Κύπρο, Ρωσία, Αμερική οι οποίοι και επιβεβαίωσαν ότι το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς αποτελεί την σημαντικότερη έκθεση αλλά και ευκαιρία συνάντησης φορέων της Αυτοδιοίκησης, Επιμελητηρίων και ιδιωτικών φορέων που ασχολούνται με το ελαιόλαδο και την ελιά.
3. Βράβευση Η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ βράβευσε ως τα καλύτερα περίπτερα της Γιορτής Ελαιολάδου και Ελιάς τα εξής: · Σελλασίας – Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας · Νομαρχίας Λέσβου · Νομαρχίας Ηλείας · Νομαρχίας Χαλκιδικής · Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Με το Χρυσό Βραβείο βραβεύτηκε η Γιορτή Ελαιολάδου και Ελιάς του Δήμου Ασκληπιού του Νομού Αργολίδος.
4. Παράλληλες εκδηλώσεις Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ οργανώθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις από όλους τους ελαιοπαραγωγικούς νομούς της Ελλάδος, παρουσιάζοντας προϊόντα ελαιολάδου και ελιάς με χαρακτηριστικές αναφορές στα ελαιοκομικά προϊόντα κάθε νομού ιδιαίτερα.
Φωτογραφίες
|
Αναζήτηση
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
© 2007 Ε.Δ.Π.Α. All rights reserved. |